Egenomsorg

Egenomsorg

Begrebet egenomsorg er et sammensat ord bestående af egen og omsorg. Når noget er ens egen handler det om dig, mens omsorg er forbundet med at tage sig af noget eller sørge for noget – i dette tilfælde din fysiske og psykiske tilstand. Dvs. egenomsorg er altså din evne til at tage vare på dig og dit velbefindende på bedst mulig vis. Hvordan gør du så det? Du kan starte med at undersøge din egen døgnrytme og dit ugeforløb, fordi sunde vaner bygger på overblik.

En vigtig forudsætning for at få det optimale ud af din uddannelse er søvn. Overvej om du sover tilstrækkeligt. Unge og voksne anbefales at sove et sted mellem 7 og 9 timer i døgnet. Du kan også undersøge dine kostvaner, da en sund og varieret kost ligeledes er med til at fremme din indlæring i en lang skoledag. Og endelig kan du gennemtænke, om du får tilstrækkelig med motion i løbet af din dag eller uge. Motion er som de øvrige komponenter med til at fremme din koncentration, når du skal fordybe dig i et fagligt stof.

Egenomsorg er altså, at du arbejder bevidst og ansvarligt med at skabe de bedste betingelser for dig undervejs i dit uddannelsesforløb, at du får skabt tid og rum til at kunne fokusere på din uddannelse, så din trivsel er god og dit udbytte stort.

Du kan bruge følgende øvelser til at undersøge, hvor god du er til at passe på dig selv:

Øvelse 1: Refleksionsspørgsmål

Øvelse 2: Observation af døgnrytme

Er din trivsel mindre god, er egenomsorg også at handle – at være proaktiv – på mistrivsel, fx at kontakte din studievejleder eller klasseleder. Begge kan hjælpe dig med at udtænke strategier, som kan imødegå dine udfordringer.